Over het beeld

Al vanaf 1990 loop ik met Het Grote Beeld (werktitel) in mijn hoofd. In de zomer van 2010 werd eindelijk een definitieve vorm gevonden. Ik was verrast door het effect dat het ontwerp op mij had en het maakte een enorme energie in mij los . Waarom? In dit werk komt alles, wat voor mij belangrijk is, samen. Stijlvoering, thematiek, constructie, werkwijze, filosofie, etc…

Korte geschiedenis

Vanaf dat moment in 2010 ben ik gestart met de realisatie. Materiaal, constructie, geld, werklocatie…. Dit werk stelde enorme eisen. De ideale werkplek leek bij de Metaalkathedraal in Utrecht. Met de hulp van 2 geweldige vormgevers, Nils van Went en Sander Muysers is 2,5 jaar aan het beeld gewerkt, totdat vanaf de zomer van 2014 mijn werkzaamheden daar, de nieuwe ontwikkelingen van die prachtige locatie, in de weg stonden.

Het geld was op en geen werkplek meer. Een nieuwe locatie werd gevonden. Loods 68G, Op Strijkviertel 68G, te De Meern. Nog geen 900 meter vanaf de Metaalkathedraal. Pal naast de Strijkviertelplas. Een paar wielen onder het beeld en een mini tractor ervoor zorgden, in oktober 2014, voor een ludieke verhuizing.

Financieel was dat een aderlating, maar een grote betaalde opdracht, (Het Beeld Walter) die eerst uitgevoerd moest worden, zorgde voor de redding.

Actueel

Vanaf de zomer van 2017 wordt weer gewerkt aan de voltooiing van het beeld. Het lijkt erop dat in oktober 2018 het beeld aan de buitenwereld getoond kan gaan worden. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding daarvan. Daarover later meer.

Een definitieve bestemming voor het beeld heeft zich nog niet aangediend, maar vooralsnog lijkt het er op, dat het plan Rijnvliet een ideale locatie biedt. (Stedenbouwkundig Plan Rijnvliet)

In dit stedenbouwkundige plan, dat ligt ingeklemd tussen de Rijksstraatweg, (nabij park Voorn) de A2, de A12 en het industrieterrein Oudenrijn, is De metaalkathedraal en het achterliggende terrein aangegeven als ”het hart ” van het plan. Cultuur / horeca en park.
Deze 1e werkplek waar de bouw van het beeld werd gestart, ligt slechts 20 á 30 meter van de ideale locatie voor dit beeld. Maar we zullen zien wat het beeld los gaat maken. Ik geloof in dit beeld en ik denk dat het zijn eigen dynamiek zal ontwikkelen.

Vooralsnog wordt het beeld uit eigen middelen gerealiseerd. Ik heb daarbij steun van enkele lokale bedrijven. Het is een monsterklus waarbij ik hulp kan gebruiken. Iedereen die zich daartoe geroepen voelt is welkom.